Brösarp
A-Ö
Här finner ni våra bästa tips på vad ni kan göra i Brösarp (med omnejd).
Mycket av informationen är hämtad från Brösarps engagerade Byagille.
A.
Antikt, retro och vintage
Jan-Erik Öhgren Antikvitetshandel
Fru Hammars väg 3, Brösarp
Salto Mortale
Industriellt och vintage, prylar och möbler
Albovägen 16, Brösarp
Tantalus Antik
Albovägen 39, Brösarp
Tribo Antik
Albovägen 24, Brösarp
B.
Bada
Friluluftsbadet i Eljaröd erbjuder en tempererad bassäng på 25 meter. Eljarödsbadet ligger fem kilometer söder om Brösarp på väg 19.
Vill Ni hellre bada i havet ligger vackra Haväng sex kilometer öster om Brösarp vid Verkeåns mynning. Detta är ett välkänt utflyktsmål med vida sandstränder och vacker natur. Tillsammans med Ravlunda Skjutfält erbjuder Haväng gott om plats på stranden utan trängsel. På sommaren har militären sällan övningar men det kan ändå vara bra att kontrollera för att vara på den säkra sidan. Det gör du enklast här.
Bokskogen i Maglehems ora
Bokskogen i Maglehems ora kallades tidigare Skepparps ora eller Kungens ora. Ora betyder höglänt och stenig skogsmark. Oran mellan Brösarp och Maglehem är ett av Skånes största områden med bokskog som fram till år 1824 var en kronopark. Kullarna består av glaciala sediment och är genomskurna av smala raviner, i flera fall upp till 20–30 meter djupa. Under april och maj breder en matta ut sig av blommande vit- och gulsippor. Här i bokskogen hittar du också arter som tandrot, ekorrbär och kruståtel. Betydligt vanligare är dock harsyran. Smaka gärna på de små bladen som ser ut som klöverblad. De har en frisk och syrlig smak som till och med lockat lokala hantverkare att till smaksätta sin choklad.
Butiker runt Brösarp
Christinehofs slottsbutik
Christinehofs slott och ekopark, Andrarum
Gussaröds Hembakade
Hembakade bröd och kakor
Gussaröd/Norra Björstorp
Harrys Hardware
Byggnadsvård, kläder och diverse
Norra Björstorp
Kronovalls Vinslott
Sommarbutik för italienska delikatesser
Kronovall slott, Fågeltofta
Lokalföreningen i Brösarp
Byggvaruhus
Norra Björstorp
Mariavalls kloster
Handgjort, ljus, mm
Mariavall, Eljaröd/Fågeltofta
Österlens Hemmafint
Syateljé och butik med sydda plagg och prylar
Norra Björstorp
Brösarps Backar
De mest kända och besökta backarna är de södra. I maj blommar gullvivorna i gult, men här finns också andra växter som sätter färg på backarna, som backsippa, trift, gullusern, mandelblom och backtimjan. Stanna gärna för en fikapaus eller en stunds reflektion på backarna. Här finns en rastplats med toalett och fikabord. En rastplats som 2007 utnämndes till ”Skånes bästa” av Motormännen. Norr om väg 9 korsas Brösarps södra backar av Backaleden.
Brösarps norra backar
De norra backarna är större och fler, och anses mer majestätiska. De byggs upp av mäktiga sand- och modominerade kalkhaltiga avlagringar från istiden. När hösten närmar sig och ljungen blommar blixtrar backarna i ett böljande lila hav. Vegetationen har gräsheds- och sandstäppskaraktär och här trivs bland annat sandnejlika, sandlilja och hedblomster. På 1920- och 1950-talet planterades många områden med tall i östra Skåne, vilket förändrade det böljande landskapet som förr var helt trädlöst. De norra backarna har efterhand återförts till öppen betesmark. Härifrån sträcker sig utsikten österut mot Hanöbukten och söderut över Verkeåns dalgång. En klar dag går det att se fyra kyrktorn härifrån, och rentav till Bornholm sägs det om det är en riktigt klar dag. Vintertid bjuder de norra backarna på fjällkänsla och förvandlas till ett Eldorado för pulkafantaster och längdskidåkare.
Boule
Boulebanor finns numer bara utanför Brösarps Gästgifveri, kom in på Gästis om ni vill låna bouleklot.
C.
Christinehofs Ekoaprk
Christinehofs Ekopark värnar, vårdar och visar de rika natur- och kulturvärden som finns runt Christinehofs Slott. Här finns åtskilliga aktiviteter, som exempelvis äventyrsorientering, guidade vandringar i natur och kultur, utställningar, slottsmysterier, fladdermussafari, sportfiske och mycket annat. Ekoparken är ett mångsidigt besöksmål för alla som vill uppleva Skånes natur och kulturhistoria i en unik miljö och på ett hållbart sätt – på egen hand eller tillsammans med någon av Ekoparkens kunniga guider.
Christinehofs ekopark
Cykla
Upplev Österlen och bygden runt Brösarp på cykel!
Det varierade och vackra landskapet på Österlen inbjuder till cykling i alla dess former, från svettig landsvägscykling i lycra till pittoreska cykelutflykter i gastronomins tecken. Runt Brösarp där terrängen är kuperad finns också fantastiska möjligheter för MTB-cyklister som vill cykla cross country på singletracks; kilometerlånga utförslöpor och utmanande stigningar som gjorda för mountainbike. Men visa hänsyn och kolla först om det finns föreskrifter för respektive område! Har du ingen egen cykel finns det att hyra hos Ravlunda Cykel eller hos oss på Gästis där man kan hyra elcyklar. Med Foxrides eller Jordnära upplevelser kan du boka guidade mountainbiketurer som ger häftiga upplevelser.
Naturvårdsverket om cykling i naturen
D.
Drakamöllan
Drakamöllans naturreservat är ett kuperat och vackert hedlandskap som är rest av ett urgammalt kulturlandskap där djur betat under tusentals år. Korta odlingsperioder, så kallade ”vandrande åkrar”, har kombinerats med långa tider av vila så sent som på 1960-talet. Resultatet har blivit en unik sandhedsvegetation som på sensommaren lyser lila av backtimjan och ljung. Heden når på sina håll upp till höjdskillnader på 50 meter. Drakamöllan lär ha fått sitt namn efter mjölnaren Drake, som hade en liten skvaltkvarn vid Julebodaån. Markerade leder i reservaten visar dig runt över öppna kullar, ner längs Julebodaån och upp till platser med en vidunderlig utsikt över Hanöbukten.
F.
Fiska
Vid Verkasjön erbjuder Christinehofs Ekopark alla möjligheter till en riktigt skön dag med flötet guppandes vid bryggan. I sjön finns våra vanligaste fiskar som aborre, gädda och mört. En och annan regnbåge kryssar också omkring i fiskevattnet. Fiskekort löses på Christinehofs slott.
H.
Hallamölla – Skånes högsta vattenfall
Hallamölla är Skånes högsta vattenfall. I fem olika forsar faller Verkeån sammanlagt 23 meter och bildar ett naturligt vandringshinder för havsöringen som vill uppströms för att leka. Kommer du hit på hösten när fisken vandrar kan du få se ett spektakulärt skådespel, en tvekamp mellan naturens krafter och fisken som vill upp för fallen. Mäktigast är Hallamölla under vårfloden när vattnet står som högst i Verkeån, men se upp för hala stenar och höga stup. Har du tur kan du få syn på en forsärla, strömstare eller kungsfiskare vid fallen. Hallamölla är också en kvarn med skriftliga belägg från 1400-talet. Kvarnen var i bruk fram till mitten av 1900-talet men drivs fortfarande med visning på utvalda dagar under sommaren. Då finns det även möjlighet att titta på en mängd olika bruksverktyg. Hallamölla kvarn vårdas av Albo Härads Hembygdsförening.
I.
Ishockey och Skridsko
Ishockeyrinken vid Brösarps skola erbjuder en unik möjlighet att spela ishockey och åka skridsko under vintern på Österlen. Rinken är öppen och gratis för allmänheten dygnet runt, året runt, och på vintern spolas den av ideellt engagerade bybor. En normal Brösarpsvinter brukar bjuda på cirka fem, sex veckor med spolad is att åka och spela på, i bästa fall upp mot tre månader.
Mer om Brösarps ishockeyrink
J.
Jordnära Upplevelser
Natursköna upplevelser förenade med lokala råvaror som tar dig närmre maten och naturen? Då finns traktorsafari och guidade för såväl privatpersoner som företag med Källagården och dess fruktodlingar som utgångspunkt.
K.
Konst och fotografi
Ateljé RC
Konstnär Robert Czysty
Albovägen 16, Brösarp
Blåherremölla
Utställningar
Blåherremöllevägen 10, Maglehem
Bränneriet Art
Utställningar
Södra Björstorp
Brösarps Konsthall
Höjerensvägen 4, Brösarp
Ravlunda Bränneri
Utställningar
Vitabyvägen 25, Ravlunda
Kulturhistoria
Albo Härads Hembygsförening
Slöjdträffar, linberedning, osttillverkning, kura skymning, historievandringar och mycket mer!
Glimmebodagården, Brösarps norra backar
L.
Lekplats
I Brösarp finns fyra lekplatser. Två av dessa lekplatser ligger på skolans område, en med gungor och linbana bakom Brösarps skola och den andra, en klätterställning, på framsidan utmed Magistervägen. En tredje lekplats med rutchkana och liten klätterställning finns i bostadsområdet vid Körsbärsvägen. Den fjärde och nyaste lekplatsen finns på Byängen bakom Gästgiveriet och där hittar du såväl gungor som ”liten borg” med klättervägg, rutschkana och annat kul.
Löpning och motionsspår
I skogen mellan Brösarp och Brunsvik finns tre motionsspår, 5 km, 2,5 km och ett elljusspår på 1,75 km. Det finns även över 100 km vackra vandringsleder att springa eller vandra på, perfekta för trail- och ultralöpning. Mer om Brösarps motionsspår
M.
Mat
Café Smulan
Café och hembageri
Albovägen 36, Brösarp
ICA Supermarket Götes Allköp
Albovägen 34, Brösarp
Källagårdens Gårdsbutik
Must, frukt och ullgarn.
Källagårdsvägen, Brösarp
R. Bergs Frukt & Blommor
Lokal frukt och grönsaker
Albovägen 36, Brösarp
Österlens Kött & Vilt
Albovägen 23, Brösarp
Museer
Kul-på-hjul
Leksaks- och modellbilar, mopeder, modelljärnväg
Ravlunda Bränneri, Vitabyvägen 25, Ravlunda
Havängs Utemuseum
Permanent utställning om Havängs natur och kultur
Havängs Museiförening, Lindgrens länga, Haväng
N.
Nangijala
Under sin skånska resa 1749 passerade Carl von Linné genom Brösarps backar. Men det är en annan person som i högre grad bidrog till att göra Brösarps backar kända över hela landet; prins Eugen, målarprinsen. Hans oljemålningar fångade inte bara backarna utan även molnbildningar och det ”sydländska ljuset”. En gång i tiden fanns storstilade planer på golfbanor, skidbackar och diverse fritidsanläggningar i Brösarps backar. Detta inspirerade Hasse och Tage att göra filmen Äppelkriget. Några år senare blev backarna kuliss när Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta spelades in. Källagårdens äppelodlingar fick agera Körsbärsdalen och området blev en del av Nangijala tillsammans med backarna bredvid. Därefter blev Brösarps backar ”Bregottfabriken” med svenska folket genom Arlas reklamkampanjer under flera år. Brösarps backar är en del av Verkeåns naturreservat. Läs mer om reservatet och dess föreskrifter hos Länsstyrelsen.
O.
Opera
Drakamöllans Operafestival
Opera av högsta kvalitét i jordnära miljö!
Drakamöllans väg 108, nära Maglehem
P.
Padel
På gamla vägstationsområdet bakom ishockeyrinken finns två padelbanor för dubbelspel. Banorna har belysning som går att tända för spel på kvällen. Racket och bollar går att hyra. Mer information om padelbanorna här! Bokas via MATCHi
Pulka
Brösarps norra backar är Skånes odiskutabla pulkaparadis. Här finns gott om backar att åka pulka och snowracer i och som lockar långväga pulkafantaster. ”Grytan” och ”ravinen” är de populäraste nerfarterna men för den som söker fler utmaningar finns det nästintill ett oändligt antal backar att välja på, speciellt för den som letar sig lite längre västerut i backlandskapet. Parkering och toaletter finns vid Brösarps norra backar. Andra roliga pulkabackar finns i de södra backarna, framför allt i dalen strax norr om väg 9 direkt öster om byn. Dungen bakom Brösarps skola är en annan populär plats som erbjuder bra pulkabackar.
S.
Skidåkning
Alpint: På Ornahög finns en skidbacke med lift som är ett perfekt ställe för barn är lära sig åka skidor på. Här finns pedagogiska hjälpmedel som figurer, tofsar och käppar som underlättar och gör upplevelsen roligare för små barn. I backen finns också rails och kul terräng som kan variera skidåkningen. Till Ornahög skidbacke
Offpist: Det är inte många platser i Skåne som kan stoltsera med offpiståkning värd namnet. På den plats där kommunen en gång var på väg att bygga en skidanläggning ligger ett litet skånskt offpistparadis. Här kan du åka utför i gles bokskog där snön ligger skyddad av träden. Läs mer och hitta hit
Längdskidor: När det ligger snö på elljusspårets 1,75 km används det för längdåkning. Det brukar också finnas skidspår från parkeringen uppe i Brösarps norra backar i riktning mot Drakamöllan och Maglehems ora.
Turskidor: Generellt sett fungerar alla leder runt Brösarp bra för turåkning när det råder vinter. Men mesta fjällkänslan får du i Brösarps norra backar där det går att kryssa kors och tvärs över det böljande backarna. Enklaste platsen att utgå ifrån är då parkeringen uppe i Brösarps norra backar. Mer om Brösarps spår och leder
T.
Tockabjärs källa
I den djupa ravinen på södra sidan om Brunnsviksbäcken finns kallkällor med rikligt vattenflöde. Namnet Tockabjär betyder sannolikt ”sänka i berget”. Berggrunden består här av Killehuskvartsit, en grovkornig kvarts med inströdda fjäll av ljus glimmer. Har du glömt kåsan är det bara att kupa händerna och smaka på det friska källvattnet. Tockabjärs källa ligger i Verkeåns naturreservat.
Turridning
Hallamölla Gård rider hela året på fina ridvägar utan biltrafik och på trygga islandshästar som gillar att komma ut i naturen. Turerna är anpassade så att både erfarna och ovana ryttare blir nöjda. Hästarna är lättridna och snälla och alla kan tölta.
Mer info på www.hallamolla.se
V.
Vandra
Skåneleden 44 km
Vandra i orangemarkerade Skåneleden som är en del av den 500 mil långa North Sea Trail som passerar genom Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Holland och Storbritannien. Skåneleden är uppdelad i fem delleder som tillsammans mäter 100 mil. I sydöstra Skåne heter delleden Österlenleden som är 165 km. I Brösarp gör dessutom Skåneleden en egen liten loop som möjliggör rundvandring. Etapperna runt Brösarp, Haväng, Andrarum och Hörröd bjuder på ett väldigt variationsrikt landskap, med bland annat lila ljunghedar, böljande backar, djupa bokskogar och Skånes högsta vattenfall. Här är Skåneldedens olika etapper runt Brösarp.
Brösarp – Verkasjön 12,9 km Mer om denna etapp
Verkasjön–Agusa 9 km. Mer om denna etapp
Agusa–Brösarp 16 km. Mer om denna etapp
Backaleden 19 km
Vandra längs gulmarkerade Backaleden som är en ”systerled” till Skåneleden. De slingrar sig parallellt med varandra längs Verkeån, Skåneleden norr om och Backaleden söder om, hela vägen från Alunbruket i Andrarum via Brösarp till Skepparpsgården på Haväng vid kusten. Backaleden passerar Hallamölla, Skånes högsta sammanhängande vattenfall, och är även hoplänkad med övernattningsstugan Vantalängan. På sin väg mot Brösarp löper leden längs Brunnsviksbäcken och mitt under den långa uppförsbacken passerar den Tockabjärs källa, en kallkälla för den som vill släcka törsten med bygdens porlande källvatten. Backaleden fortsätter genom Brösarps by och vidare över hagarna i Brösarps södra backar där utsikten är storslagen. Sista biten mot Haväng går på grusväg genom fruktodlingar och böljande betesmarker. Precis innan den når Skepparpsgården ligger Lindgrens länga, ett utemuseum om Havängsområdets natur, kultur och historia. Tillsammans med Skåneleden erbjuder Backaleden hela 46 st rundvanringar, där det går att angöra på 10 olika platser.
Glimmebodaleden 5 km
Brösarp bjuder på många backar. De mest majestätiska av dem alla är Brösarps norra backar och därför har de en egen led, den blåmarkerade Glimmebodaleden. Den går att angöra både nere i söder och uppe i norr vid Glimmebodagården. För den som börjar vandra medurs nere vid den sydliga angöringsplatsen väntar en 100 meter stigning nästföljande halvannan kilometer. Uppe på höjden väntar belöningen som vid väldigt klart väder kan ge utsikt ända till Bornholm. Betydligt lättare är att spana efter de fyra kyrktorn som finns i vyn, Brösarps kyrka, Ravlunda kyrka, Vitaby kyrka och Södra Mellby kyrka. Passa gärna på att besöka den fyrlängade korsvirkesgården Glimmebodagården, som bland annat stenmaler och säljer eget ekologiskt mjöl från vete och råg.
Tockabjärsleden 2 km
Nordväst om Brunnsvik finns den lilla blåmarkerade Tockabjärsleden, en relativt kort strövstig genom olika sorters skog som ändå erbjuder en stor höjdskillnad. Tockabjärsleden är en egen liten rundslinga utan stättor som efter ungefär halva sträckan passerar Tockabjärs källa, en kallkälla för dig som vill släcka törsten med bygdens porlande källvatten. Sista halvkilometern vandrar du längs en grusväg som stiger med nästan 70 höjdmeter.
Motionsspår i Brösarp
Brösarps motionsspår på Google Maps
Vandringsleder i Christinehofs Ekopark
Inom Christinehofs ekopark finns flera utmärkta vandringsleder att vandra på, från 1,4 till 12 kilometer. Alla leder har sin utgångspunkt på parkeringsplatsen vid Christinehofs slott. Fiskabäcksleden och Hallamöllaleden går delvis längs Skåneleden.
Fiskabäcksleden 12 km
Fiskabäcksleden är en rundslinga som går Christinehofs slott – Alunbruket – Verkeån söder (via Skåneleden 5 km) – Hallamölla – Fiskabäck – Verkafuret – Verkasjön – Christinehofs slott.
Hallamöllaleden 8,5 km
Hallamöllaleden är en rundslinga som går Christinehofs slott – Alunbruket – Verkeån söder (via Skåneleden 3km) – Hallamölla – Verkafuret – Verkasjön – Alunbruket – Christinehofs slott.
Promenaden 3,6 km
Promenaden är en rundslinga som går Christinehofs slott – Trädgårdsmästarbostaden – Södra Borstakärr – Skogsvägen – Christinehofs slott. Leden går i huvudsak på skogsväg och är lämplig för barnvagn och rullstol, följ handikappmarkering från parkeringen.
Borstakärrs våtmarker 2,7 km
Borstakärrs våtmarker 2,7 km är en rundslinga som går Christinehofs slott – Trädgårdsmästarbostaden – Södra Borstakärr – Norra Borstakärr – Christinehofs slott.
Borstakärrs våtmarker 1,4 km
Via Alunbrukets bed and breakfast kan du få mat och övernattning anpassat för de olika vandringsalternativen.
Mer om vandringspaketen här
Verkeån – de vilda forsarna och det rena vattnet
Verkeån springer ur sina källor högt uppe på Linderödsåsen, 180 meter över havet. På sin slingriga färd ner mot kusten bildar Verkeån en mäktig dalgång och när den mynnar vid Haväng har vattnet runnit hela 50 km. Det livliga vattnet är kallt och rent och lockar fåglar som kungsfiskare, strömstare och forsärla. I världen under ytan trivs öring, bäcknejonöga och stensimpa. Sötvattenfaunan är artrik med många ovanliga och hotade arter. Djurlivet är också rikt. I de djupa skogarna runt ån rör sig kronhjort, älg, rådjur, räv, vildsvin och fasan. Till och med lodjur har iakttagits. I de sandigare markerna i öster gömmer sig vildkanin och den ovanliga sandödlan. Var som helst längs Verkeån väntar ett äventyr. Verkeån bildar två naturreservat, Verkeån 1 i öster mellan Hallamölla och Haväng, och Verkeån Agusa – Hallamölla i väster och norr.
Å.
Ångloket på Österlen
Sedan 1971 tuffar ångtågen fram på Sveriges vackraste järnväg mellan Brösarp och S:t Olof på Österlen. Ångloket tar dig runt om Brösarps backar, längs Hanöbuktens klarblåa vatten, de skördemogna fälten och genom de djupa bokskogarna! Museiföreningen Skånska Järnvägar bevarar och utvecklar museijärnvägen på Österlen och visar en tidsperiod då man reste på träbänkar, stinsen var kung i samhället och lokföraren alla barns idol!
https://www.skanskajarnvagar.se/
Ö.
Övriga butiker
Brösarps Gästgifveri & Spa
Spabutik, presentkort, böcker
Albovägen 21, Brösarp
Ericssons Radio & TV
Albovägen 3, Brösarp
Lady Morris Tea & Gift Shop
Albovägen 36, Brösarp
Skånska Järnvägars kiosk sommarbutik med tågleksaker, vykort med mera
Brösarps stationsväg 3, Brösarp
Österlenvulk, AD Bildelar och OK/Q8
Bensin och bilverkstad med butik
Albovägen 9, Brösarp
Österlenbryggarna
Bryggeributik
Smedjevägen 11, Brösarp